Mustavalkoisen maailman menon märehdintää ja politiikan pureskelua

  • Ydinvoima ja kantaverkon taajuuden vakaus

    Ydinvoima ja kantaverkon taajuuden vakaus

    Energiaa tullaan tarvitsemaan tulevaisuudessa yhä enemmän ja enemmän. Ja nimenomaan sähköenergiaa. Sitä vaativat jo hallitusohjelman kirjaukset datatalouden ja digitalisaation kasvusta sekä hiilineutraaliuden tavoittelusta mm. sähköistämisen avulla. Hallitusohjelmaan onkin kirjattu ”Suomen kilpailukykyä ja houkuttelevuutta uusiutuvan teollisuuden investointikohteena vahvistetaan kaksinkertaistamalla puhtaan sähkön tuotanto kotimaassa.” Energian lisäämisen keinoista hallitusohjelma mainitsee yleisellä tasolla mm. aurinko-, bio-, merituuli- ja ydinenergian…

    Tästä pääset lukemaan lisää: Ydinvoima ja kantaverkon taajuuden vakaus
  • Kumpi tulee ensin, muna vai kana?

    Kumpi tulee ensin, muna vai kana?

    Keskustelu valtiotaloudellisista uudistuksista vaikuttaa minun silmissäni kovin mustavalkoiselta. Onko taustalla tarkoitushakuisuutta vai johtuuko tämäkin ilmiö yhteiskunnallisesta polarisaatiosta, mene ja tiedä. Mutta yritän nyt yksinkertaistetusti perata hieman näitä keskusteluja ja niiden keskeisiä väitteitä. Aloitetaan vaikka ulkomaisesta työvoimasta. Sehän oli jo hallitusneuvottelujen kuuma peruna. Tässä ote Euroopan parlamentin viralliselta sivulta: Jokaisella unionin kansalaisella on oikeus oleskella toisen…

    Tästä pääset lukemaan lisää: Kumpi tulee ensin, muna vai kana?
  • Sote tuli kaapista ulos

    Sote tuli kaapista ulos

    Nyt se sitten vihdoin tapahtui, sote tuli kaapista ulos ja hyvinvointialueet aloittivat työnsä. Ja sote paljasti salatun puolensa. Hallitus kauhistelee valtavaksi paisuneita menoja ja köyhimmät väestönosat eivät saa enää kaikkia tarvitsemiaan terveyspalveluja. Itselläkin on jo kokemusta siitä, kun ei ole antaa lääkäriaikaa lääkkeiden kirjoittamista ja uusimista varten. Myös resepteillä on kuulemma jo uusintajono ja minullekin…

    Tästä pääset lukemaan lisää: Sote tuli kaapista ulos
  • Kokemusasiantuntemuksen ja empatian merkitys

    Kokemusasiantuntemuksen ja empatian merkitys

    Tämän viikon uutisotsikoita on hallinnut Viertolan kouluampuminen. Ikävä kyllä, se ei ollut ollenkaan yllättävää, että taustalta paljastui koulukiusaamista. Voin kirjoittaa tästä aiheesta puhtain sydämin, sillä olen kokemusasiantuntija sekä kiusattuna olemisesta että kiusaamisesta. En ole ollenkaan ylpeä jälkimmäisestä. Sitä suorastaan häpeän aivan valtavasti ja usein aikuisiällä olen miettinyt sitä uhria, joka minun vuokseni joutui koko koulun…

    Tästä pääset lukemaan lisää: Kokemusasiantuntemuksen ja empatian merkitys
  • Minimipalkkalaki

    Minimipalkkalaki

    Luulenpa, että nyt otin kovan palan purtavaksi. Mutta yritetään. Puolesta: olen työskennellyt 14 vuotta Suomen suurimmalla rakennustyömaalla (OL3) ja siellä oli hyvinkin kirjavaa porukkaa alusta alkaen. Muutama ammattiyhdistysten saartokin koettiin, kun mm. koko työmaan isoin aliurakoitsija, Elektrobudowa, joutui syytteeseen palkanmaksuun liittyvistä syistä ja irtisanoi ison joukon kanteen nostaneita työntekijöitä. Tiedän nämä asiat hyvin, sillä toimenkuvaani…

    Tästä pääset lukemaan lisää: Minimipalkkalaki
  • Liiketaloudellisen tuotto-odotuksen paradoksi

    Liiketaloudellisen tuotto-odotuksen paradoksi

    Viime päivinä olen lukenut monia kirjoituksia riittämättömistä palkoista ja niihin on usein tullut vastauksena, varsinkin yrittäjiltä (oletetuilta, myönnän), että yksityisen puolen liiketaloudessa palkkojen on pakko noudattaa tuotto-odotuksia. Tämä on osin totta, mutta käytännössä myös osin täysin harhaanjohtavaa ja uskon myös kirjoittajien tiedostavan tämän oikein hyvin, vaikka haluavatkin nyt oikeistohallitusta puolustaa. Ja vaikka jokaisessa kirjoituksessa ei…

    Tästä pääset lukemaan lisää: Liiketaloudellisen tuotto-odotuksen paradoksi

Kirjoittaja:

Sanna Hietanen

Oikeustradenomi, työturvallisuusjohtamisen asiantuntija